Indul a vitorlás versenyszezon!

2012.04.13, 11:01 Szabadidő
Elkezdődik a szezon

Végre megkezdődik a várva várt szezon! Télen szanaszét edzettük magunkat a kondi gépen, képeztük magunkat a hajózás szabályzataiból, esetleg master verseny kurzuson vettünk részt, vagy csak bújtuk a netet és csorgattuk a nyálunkat, hogy külföldön hogyan versenyeznek nagyjaink. Akkor is itt az ideje, hogy  megmutassuk magunkat a szezon első velencei versenyén, aminek az Alba Regia S. C. adott otthont a Silwell kupa keretei között.

Hát mi neki is indultunk pénteken délután, Stadler Csabával, Ujváry „Tigris” Dénessel és szüleivel, - természetesen minden, a szezon elején kísértő probléma megoldása után - hogy végre összevizezzük magunkat, és hogy odacsapjunk a mezőnynek! Péntek este hatalmas lelkesedéssel estünk neki a tennivalók hadának: átnéztük ismét a versenykiírást, a versenyszabályzatot, megnéztük a széljelentést, kikészítettük a ruhánkat és a reggelinket, hogy másnap nekifutásból ugorhassunk a hajóval a vízre.

Hajnalban fitten keltünk, pakolás a kocsiba és 7 órakor irány az Alba Regia kikötő ahol nekiestünk hajóink felkészítésének. A Velence See hőmérséklete 14o C, a levegő 10 o C, kellemes Ny-ÉNy-i 3-as Beaufort skála (Bf) szerinti szél. Ezen a ponton kezdett bejönni a meteorológia előrejelzés. A szél fokozatosan erősödött – igaz az irányát tartotta- és kilenc órára mikor vízre szálltunk volna már elérte az 5 Bf-ot és a lökései a 6 Bf-ot. Ez már elég kemény szél még szezon végén is, nemhogy az elején, de hát ezért jöttünk. Sajnos Aiolosz nem kedvezett nekünk, a vihar egyre csak erősödött. A versenyvezető reagált is rá, felhúzta a „parti halasztás” zászlót.

Teljes kétségbeesés lett úrrá rajtunk, így bevonultunk a klubházba és onnan szuggeráltuk a vizet. Meg is lett az eredménye, 13 órakor lehúzták a zászlót, így végre mehettünk a vízre. A szél persze nem lett kisseb így voltak, akik nem is merték bevállalni a versenyt. Csabánk egy második helyet alakított az első futamban, Tigris pedig egy elsőt. Pihenésre nincs, idő indul a második futam is. A szél meg csak erősödik, 6 Bf alap és 8 Bf befújások, de a fiúk állják a szelet. Második futamban Csaba ismét másodikként csapatott át a célvonalon, Tigrisünk viszont elsőként. Ez nagy eredmény egy ilyen viharban.

A gond viszont csak most jött, a kasza lecsapott, így a lassabb hajókat kompletten ki kellet vontatni a partra. De hát van ilyen. Négy óra kemény harc után átfagyva és kimerülve átadhattuk magunkat a verseny és a napi gondolatok átbeszélésének, mindezt egy uszoda meleg vizes medencéjében, ami jól esett a versenyzőknek. Később vacsora és készülődés a következő versenynapra.

Másnap ismét korán kezdtünk a kikötőben, de az időjárás nem volt túl kedvező, Ny-ÉNy-i szél 4Bf erősséggel, viszont a levegő hőmérséklete alig érte el a 3oC –ot és hogy teljes legyen a versenyünk, nekiállt havazni! A rendezőség ismét a parti halasztást választotta, így mi ismét a klubházba kényszerültünk. Sajnos a körülmények nem változtak és kora délután az aznapi futamokat lefújták.

Csalódottak voltunk, hogy csak két futamot lehetett teljesíteni, így a felszerelést és a hajókat elpakoltuk, de kárpótolt minket a tudat, hogy oly hosszú holt szezon után ismét vízen lehettünk és találkozhattunk versenytársainkkal!

Eredmények:

Stadler Csaba: II. helyezett

Ujvári „Tigris” Dénes: I. helyezett

Gratulálunk versenyzőinknek! Szép eredmény! Így tovább!

Készítette: Varjú Gábor, edző