Interjú Fekete Bélával

2010.10.02, 11:08 Szabadidő
" Egy fajta érzéket kíván a sakk"

- Mikor érdemes elkezdeni a sakkot?
- Már az óvodás kortól, ha a számoló képesség adott, akkor indulhat a sakkoktatás. A képesség fejlesztésnek ez egy kiváló eszköze. A sakk egy olyan sport, amely a játék folyamán fejleszt bizonyos dolgokat. Így a logikus gondolkodást, a koncentráló képességet már óvodás kortól fejlesztik.
- Hány százalékban múlik ez a tehetségen, illetve mennyire a gyakorláson? 
- Egy fajta érzéket kíván a sakk, elég komplex játék, aminek során többféle készség is fejlődik.  Igazából, mint más sportágakban az edző itt is azt veszi észre, hogy a gyerek jó figura felé nyúl és, hogy a lépések között van összefüggés gondolat. Ez tulajdonképpen a tehetségnek az első jele! Nem szokott bujkálni a tehetség, ha van, az megmutatkozik azonnal.
- Milyen eredményekkel büszkélkedhet idén az ASE sakk szakosztálya?
- Az idei évünk nagyon kellemesre sikeredett. Tulajdonképpen, ha az ASE-ról beszélünk, akkor itt egy egész légiónak a tehetség kutatása, ami érintett ebben a dologban. Így ebben az évben a férfi Magyar bajnoki címet az Atomerőmű SE versenyzője Berkes Ferenc nyerte meg. A junior országos bajnoki címet Fodor Tamás, szintén a szakosztályunk versenyzője szerezte meg.