Néhány mondat a gerinc védelmében

2012.03.01, 07:06 Szabadidő


Gyógytornászként nap, mint nap találkozom olyan eredetű gerinc problémákkal, amik megelőzhetőek lettek volna. A gyermek illetve a kamaszkori tartáshibákból, egyoldalú terhelésekből felnőtt korra betegségek lesznek, melynek két fő csoportja: a gerinc porckopásos betegsége és a gerinc mész szegénysége. Ezek a gerinc problémák nem gyógyíthatóak, csak kezelhetőek, viszont megelőzhetőek!
A megelőzés lényege a helyes testtartás, a gerinc ergonómiája, és a fizikai aktivitás.

 

Gerincpanaszok kialakulása:

Az első figyelem felhívó jel a felnőtté válás küszöbén jelenhet meg. Gondoljunk bele, hogy hosszú ülés, tartós hajlongással járó munka után felegyenesedéskor nyílalló fájdalmat érzünk-e. Ha igen, még most sem késő változtatni.

A monoton testtartás már gyerekkorban megkezdődik, iskolában, számítógép előtt, tv előtt, asztalnál ülve. A passzív testtartás következtében (amikor nem az izomzat viseli a terhet, hanem a gerinc alkotóelemei), a monoton terheléssel együtt egyoldali terhelések alakulnak ki, mind a gerincre, mind az izomzatra nézve.

A rossz testtartásnak megfelelően az egyes izmok megnyúlnak, meggyengülnek, szétcsúsznak, mások pedig bezsugorodnak, feszesek, rugalmatlanok lesznek. Tömör izomzatban a csökkent vérkeringés hiányába egyre többször és egyre hosszabban jelentkezik fájdalom.

A rossz funkciójukat végző izmok deformításokba húzhatják a gerincet. Lehet hanyagtartás vagy gerincferdülés 2 dimenzióban, akár bordapúppal 3 dimenzióban, ami akár torziós,azaz csavart gerincferdülést is eredményezhet, akár medence asszimetriát és egyéb tüneteket is okozhat.

A kitágult bordapúpok miatt a kitágult tüdőterületbe áramlik a levegő,  kisebb légellenállás alakul ki, melynek következtében a  bordapúpot minden egyes levegővétellel továbbnöveljük. Eleinte a deformítás, rossz tartás a kényelmes és a korrigált testtartás a nehéz és kényelmetlen,  de hosszabb idő után már a deformításban lévő póz is fájdalmas hátat- és derekat eredményezhet. Idővel nincs olyan testtartás amiben ne érezne az egyén fájdalmat.

Tehát a testtartásért felelős izomcsoportoknak összhangban, egyensúlyban kell lenniük, ha ez nem teljesül, az ízületek terhelése egyenetlenné válik és ez a későbbiekben a gerincen kívül, az alsó végtagokban is porckopáshoz és meszesedéshez vezet.

Megelőzés:

 

  1. Helyes állásnál a súlypont a kb. a köldök magasságában helyezkedik el, néhány cm.-re a gerinc előtt. Oldalról nézve a váll, térd, csípő és a boka egy vonalba esik. A medence enyhén előrebillentett helyzetben van, a gerincgörbületek az élettani formát tartják. Ha állunkat enyhén mellkasunkhoz húzva, fejbúbbal megnyújtózunk felfelé, az automatikusan beállíthatja a helyes tartást.  Álló tevékenységeink közben érdemes az egyik lábunkat valamire feltenni. Sok hajolgatást kívánó helyzetben (fogmosás, mosogatás, mosás) pedig a törzsdöntést egyenes háttal végezni csípőből, enyhén hajlított térdekkel. Öltözködésnél, cipőhúzásnál támaszkodjuk háttal a falnak, és a lábunkat emeljük fel. Takarításnál fontos az eszköz megfelelő nyél hosszúsága. Nőknél a magas sarkú cipő viselése is komoly derék- medence problémákhoz vezethet, így inkább a 2cm-es sarkú vagy a gördülő talpas cipőket ajánljuk.
  2. Helyes fekvésnél arra figyeljünk, hogy fekhelyünk ne legyen sem túl puha, sem túl kemény, a legfontosabb az egyenletes nyomáseloszlás. Ne legyen túl magas a párna, ne „törjön” meg a gerinc fiziológiás görbülete.  Fájdalmas, problémás gerincnél a pihentető alvástechnika, ha hanyatt fekvéskor kispárnát teszünk a térdek alá. Oldalfekvéskor fej és akár a derék alá is tanácsos kispárnát tenni, a hajlított térdek közé szintén kispárnát, ezzel megakadályozzuk a derék- medence csavarodását. Hason fekvéskor az ágyéki görbület fokozódik, ezért a derék alátámasztásának megfelelően a has alá helyezhetünk egy kispárnát, ezzel a porckorongok anyagcseréje is javul.

 

Következő részben a helyes ülés, dinamikus ülés, előrehajlás, emelés, cipelés, és az egyik legfontosabb, a fizikai aktivitás szerepéről is írunk a gerincünk védelmében.

 

Agócs-Péter Csilla, Tyukos Anett



ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%