Tűzvirág Táncegyütes

2010.09.13, 07:00 Szabadidő
 Újvári Dávid a Tűzvirág Tánegyütesből!

- Mióta tart a kapcsolatod a Tűzvirág táncegyüttessel?
- Vagyok olyan szerencsés, hogy én már a kezdetek óta tagja vagyok,1980-tól, amikor alakult. Akkor én kisiskolásként beiratkoztam. Azóta töretlenül táncolok. Először még, mint táncos, később, ahogy teltek múltak az évek már oktató, illetve a tánctag vezetője vagyok a Tűzvirágnak.
- Tudom, hogy ez egy nehéz kérdés, mit jelent számodra a tánc?
- Ezen sokat gondolkodtam. Az életemnek olyan része, amit nem lehet kitörölni vagy megváltoztatni. Gyerekkorba egy érdeklődéssel kezdődik, megszereted a táncot magát a közeget, a társaságot. Majd utána telnek, múlnak az évek és egyre többet tanulsz. Utána más dolog is fontos lesz, az a része mikor a tudásodat átadod a fiatalabbaknak. Azt látod a színpadom, ami egy újabb motiváció és későbbiekben teljesen az életed részévé vált. 
Tudtam, hogy ezt szeretném csinálni, oktatni illetve a táncot, amíg lehet addig csinálni.
- Milyen képességeket fejleszt a tánc?
- Igen összetett, mert nálunk a magyar néptánc az elsődleges, de ezen kívül vannak más nemzetiségi földrészről való táncaink. Ezek mind más technikát és felkészülési módot igénnyel. Ez eléggé összetett feladat, mind a gimnasztikát a balett technikán át, kondicionálás, ami a tánchoz szükséges. Ez mind bele foglaltatik és így készültetjük fel magunkat, egy kétszer 45 perces műsort is minden lihegés nélkül végig tudunk táncolni.
- Melyik a legemlékezetesebb fellépés, szereplés számodra?
- Harminc évből kihalászni egy-kettőt? A külföldiek közül biztos, hogy az írországi, amikor 96-ban Dublinba voltunk, amikor 1500 ember állva tapsolt nekünk, az felejthetetlen. Idehaza pedig, tulajdonképpen a gála műsorok azok, melyek adnak egy átfogó képet annak az évnek a munkájáról és ott azok a sikerek, újítások, amiket bemutatunk és pozitív visszajelzést kapunk.
- Dávid nagyon köszönöm és további sikereket kívánok neked és az egész Tűzvirág táncegyüttesnek!
- Köszönöm szépen!

Újvári Dávid a Tűzvirág Táncegyütes vezetője és táncosa.