Antóni József a kosárlabdáról

2011.10.07, 07:41 Szabadidő
Antóni József közel negyven éve, hogy a kosárlabda rabja lett. Először játékos, majd edző, most pedig utánpótlás vezető nálunk, az Atomerőmű SE kosárlabda szakosztályánál. Részese a négy bajnoki és kupa győzelemnek. Főállásban, az Atomerőműben minőségfelügyelő. Ha kosárlabda mérkőzés van Pakson, mindegy, hogy a legkisebbek játszanak vagy a nagy csapat, ő biztos kint van a mérkőzésen.

Az 1940-es évek közepétől a városi gimnáziumban rendeztek osztályok közötti bajnokságot. A sportág történetében döntő változást hozott a paksi születésű Szentesi Alajos középiskolához való kerülése. Az új testnevelő nevéhez fűződik a sportág alapjainak lerakása Pakson. Az első hivatalos mérkőzést 1948. október 10-én a Tolnai Textilgyár csapata ellen vívta a paksi csapat.

1979 végén megalakult az Atomerőmű Sportegyesület, majd 1980-ban a Kosárlabda Szakosztály. Nagy János játékos-edző vezetésével a csapat a megye bajnokságot megnyerve feljutott az NB II-be.

A csapat 1987-ben felkerült az NB I B csoportjába és tulajdonképpen innen kezdődött a paksi kosárlabda fénykora. A bentmaradást kiharcoló csapat tagjai voltak: Morgen, Tarnai, Szaffnauer, Nagy, Kirr, Antóni, Juhász, Búzási, Bozi, Kovács. A következő évben sikerült a feljutás az NB I A csoportjába  és azóta is itt szerepel a csapat.  Az elmúlt húsz év alatt az ASE csapata  a magyar bajnokság egyik legsikeresebb csapata lett, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a négy-négy bajnoki cím és kupagyőzelem. Az utolsó bajnoki címet a 2008/2009-es évad végén ünnepelhette a paksi közönség.

Az ASE csapatában sok válogatott játékos megfordult az évek során pl: Gulyás Róbert, Morgen Frigyes, Radovics József, Sitku Ernő, Fodor Márton és Fodor Gergely, Czigler László, Mészáros Zalán, Horváth Zoltán, Horváth Ákos és Körtélyesi Gergely.

Az utánpótlás csapataink változóan szerepeltek a különböző korosztályos versenyeken, a kilencvenes években Mini bajnoki cím mellé néhány értékes érmet is sikerült szerezni, majd az ezt követő évek sikertelensége után az elmúlt években a kenguru, gyermek, serdülő kadet korosztályban is képviseltettük magunkat az országos bajnoki döntőben. Nagy örömünkre a 2010/2011 bajnoki évben kadet csapatunk a 3. helyet szerezte meg az országos döntőben.

A hosszú ínséges időszak végén a 2008/2009-es III korcsoportos fiú diákolimpiai országos döntőben a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata veretlenül szerezte meg az országos bajnoki címet. A 2009/2010 szezonban a felnőtt, az U20-as és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola IV. korcsoportos csapata egyaránt ezüstérmet szerzett a bajnokságuk döntőiben. A 2010/2011 bajnoki évben a IV korcsoportos csapat a 3. helyet szerezte meg az országos döntőben. Elmondhatjuk, hogy most már az utánpótlás korú játékosok között is vannak akik szerephez jutnak a különböző korosztályos válogatottakban is, például, Illés Máté, Antóni Csanád és Morgen Ferdinánd aki képviselte hazánkat az idei Universiadén Kínában.

Antóni József közel negyven éve, hogy a kosárlabda rabja lett. Először játékos, majd edző, most pedig utánpótlás vezető nálunk, az Atomerőmű SE kosárlabda szakosztályánál. Részese a négy bajnoki és kupa győzelemnek. Főállásban, az Atomerőműben minőségfelügyelő. Ha kosárlabda mérkőzés van Pakson, mindegy, hogy a legkisebbek játszanak vagy a nagy csapat, ő biztos kint van a mérkőzésen.

- Antóni Józsefet az utánpótlás szakosztály szakágvezetőjét kérdezem, hogy mióta foglalkozik ezzel a kitűnő sportággal?

- 9 éves koromban kezdtem, tehát lassan 40 éve, hogy ott vagyok a kosárlabda pálya mellett.

- És miért pont a kosárlabda?

- Volt egy edző, aki eltérített a focitól. Mindenáron futballista akartam lenni, aztán hirtelen azt mondta, hogy vagy kosárlabda és atlétika vagy nem mehetek abba az iskolába ahova jártam, úgyhogy inkább a kosárlabdát és az atlétikát választottam.

- Mikor kerültél Paksra az Atomerőmű Sportegyesülethez?

- 1984. március 19-én, névnapomon jöttem az ASE-hoz, illetve az Atomerőműbe. Úgymond ennek a sikerkorszaknak, ami azóta tart én voltam az első játékosa aki ide jött Paksra.

- Edzőből lettél szakágvezető. Mi a feladata egy Sportegyesületnél egy szakágvezetőnek?

- Ez a 4. éve, hogy csinálom ezt a feladatot. A feladat nagyon sokrétű. Össze kell szedni a gyerekeket, ugye kevés gyerek van Pakson. A környékben megtalálni magas, tehetséges gyerekeket. Ezeknek a versenyeztetésének koordinálása, és a nemzetközi kapcsolatok építése. Szeretném elmondani, hogy a hétvégén, szombaton és vasárnap egy nemzetközi tornát fogunk rendezni az ASE csarnokban a junior csapatoknak, ahova nagyon nívós ellenfelek jönnek Szerbiából illetve Csehországból.

- És mik a visszajelzések a sportágválasztóról? Mennyivel lett több gyerek az elmúlt 3 évben, mint előtte?

- Hát sokkal nem. Az az igazság, hogy akik kosaraznak, azok már nagyrészt ott vannak nálunk már első, másodikban rögtön megkeressük őket és az előkészítő csoportjainkban szerepelnek. Mindig van néhány érdeklődő, néhány gyerek eljön, igazából nem volt, még aki ott maradt volna.

- Értem. Sok sikert kívánok a szombati tornához!

A Nemzetközi tornán a csapat az első helyen végzett. Részletes tudósítás itt.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%