Az első interjú a Sportágválasztóról

2011.09.12, 21:54 Szabadidő
A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Nagy Sportágválasztón, több mint húsz sportág képviseltette magát. Rengeteg edzővel, sportolóval készült interjú. Az oldalon elindult egy szavazás, amin arra lehet szavazni, hogy kivel legyen interjú. A legtöbb szavazatot a Judo szakosztály kapta. Így elsőként az Atomerőmű Sportegyesület cselgáncs szakosztály egyik kiváló edzőjét, Kanczler Istvánt kérdeztem a sportágról.

A judo az egyik legkiválóbb személyiségformáló sport. Amellett, hogy az egész testet átmozgatja számos olyan tulajdonság (kitartás, küzdeni tudás, fair play) kialakításában segít, melyekből egész életünk során profitálhatunk. A helyes eséstechnika kialakítása segít megelőzni a különböző baleseteket a mindennapi életben. Kovács Antal olimpiai és világbajnok, valamint Braun Ákos világ- és európa-bajnok példája bizonyítja, hogy egy híres judos nemcsak a tatamin lehet eredményes, hanem a civil életben is tökéletesen meg tudja állni a helyét. Nem lehet mindenkiből világbajnok, habár az élsport és akár az egyetemi tanulmányok is sikeresen összehangolhatóak és kiegészítik egymást. Aki csak hobbi szinten szeretné űzni annak is tökéletes elfoglaltság.


- Sokat szeretnék kérdezni és még többet meg tudni a judo sportágról, azért egy veszélyes sportág. A gyerekeket nem féltik a szülők?

- Hát ez körülbelül odáig tart, amíg le nem hozzák a terembe, és látják hogy tökéletes úgynevezett figyelő szemek mellett zajlik a munka. Először megtanítunk mindenkit esni. Ezáltal kiküszöböljük az igazi sérülésből adódó problémákat. Onnantól kezdve már pedig mehet a küzdelem.

- Hány évesek a legfiatalabbak nálatok?

- Hát kb. 5-6 éves kortól tudnak már odafigyelni a gyerekek edzésen. És onnantól kezdve gyakorlatilag minden korosztályban el lehet már kezdeni ezt a sportot, még 40 éves korában is érez valaki annyit és akkor kapcsolódik be hozzánk.

- Aki profi módon és nemcsak hobbi szinten űzi ezt a sportot annak hány edzése van egy héten?

- Általában napi két edzése van, de ez a versenyidőszaktól függ. Van verseny előtt ilyen feltöltődés, rápihenés, de azért a napi két edzés az meg van.

- Az edzésszámokon kívül miben tér el a felkészülési, tehát versenyidőszak illetve a nyugodtabb időszak?

- Hát nálunk is van alapozó időszak, amikor arra megyünk rá, hogy a nagy mennyiségű munka a sok ledobása a kondi és amikor a közvetlen verseny előkészületek vannak, akkor már kihegyezzük magunkat, akkor meg pörgetünk. Ugy hogy ezek már ilyen edzés metodikai kérdések, de azért egész évben lehet judozni.

- Mivel nálatok nem mindegy az hogy ki milyen súlyú, ezért gondolom ez a táplálkozásban is megnyilvánul. Van amikor koplalni kell, hogy egy versenyző elindulhasson versenyen az ő súlyában?

- Hát igen erre van példa. Vannak nagyon drasztikus fogyások, de mi inkább annak a hívei vagyunk, hogy ne nagyon fogyasszuk a gyermekeket, hanem inkább az izomzatát alakítjuk, tehát azt próbáljuk növelni és ezáltal a testsúlya is arányosan fog felépülni.

- Kinek ajánlod ezt a sportágat?

- Igazából én nagyon elfogult vagyok ezzel a sporttal, ugy hogy minden életkorban és minden nemnek nagyon tudom ajánlani. Szerintem ez az a sport, amiben mindenki megtalálja a magának megfelelő technikákat és mozgást. Illetve nálunk nincs olyan, hogy ideális testalkat. Ugyan úgy lehet egy hosszú, vékony, magas emberkéből is és egy kicsit ducibb, alacsonyabb emberkéből is jó judos. Mindenki ki tudja a saját erényeit bontakoztatni a judoban.

 

Amennyiben valaki úgy érzi, hogy szívesen kipróbálná ezt a nagyszerű, sokoldalú küzdősportot, jelentkezzen az alábbi edzőknél:

Dobai László 20/584-2203

Kanczler István 20/939-7408


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%