Bemutatkozik a shotokan karate

2012.09.26, 11:21 Szabadidő


 

1980-ban néhány fiatal könyvekből kezdte a foglalkozást a karatéval. Ez a sportág abban az időben igen újkeletű dolog volt. Az első lelkes kis csapat igen mostoha körülmények között kezdte meg a gyakorlást Pakson is.

Igazi fejlődésről 1981-től beszélhetünk, amikor Dunaújvárosban egy jugoszláv karate mester havi rendszerességgel oktatott. Záborszky Zoltán 1982-ben megszerezte az első övvizsgáját, ezzel megkezdődött Pakson a rendszeres karate tanítás. 1984. óta tagja a karate a PSE családnak.

1986-ban a szakosztály megrendezte első korosztályos bajnokságát 400 versenyző részvételével. A következő 10 évben Paks adott otthont a serdülő bajnokságnak. Ez idő alatt a szakosztály több kimagasló versenyzőt adott a magyar válogatottnak.

1990-ben a Paksi Sportegyesület Karate Szakosztálya elnyerte a jogot, hogy Budapesttel és Dunaújvárossal közösen megrendezze az első nemzetközi versenyt, melyen 20 külföldi és 14 magyar csapat vett részt. Ekkorra a paksi szakosztály kiérdemelte a „Legeredményesebb Vidéki Szakosztály” elismerést az Országos Szövetségtől. Kiemelt tagja lett a Karate Szövetségnek létszámát és eredményességét tekintve egyaránt.

A szakmai munkát és a szervezési feladatokat 35 éve Záborszky Zoltán végzi. Időközben egyre magasabb szintre emelte karate tudását, 2005-ben megszerezte 6. Dan fokozatát is.
A 2002-es évben a karate szakosztály valóságos éremesővel ünnepelte az egyesület fennállásának 50 éves évfordulóját. 2012-ben a PSE Karate Szakosztály megrendezte az Országos Ippon Shobu Magyar Bajnokságot, ahol a versenyzők szépe eredményeket értek el, rendszeresen részt vesznek Európa és Világbajnokságon, ahol szintén kimagasló eredményeket érnek el.

A szakosztály legeredményesebb versenyzői: magyar bajnok, európa és világbajnok egyéni és csapat / Válogatott kerettagok:

Ifj. Záborszki Zoltán, Trelaj István, Basa Ágoston, Basa Mátyás, Angyal Annamária, Erős Dávid, Juhász Bence, Domokos József, Domokos Henrietta, Rauth Hanna, Varga Márton, Magyar Gergő, Nagy Gergő

Trelaj Istvánt kérdeztük mi a tapasztalata a karatéról Pakson:

- Mesélj nekünk egy kicsit a shotokan karatéról!

- Hát, imádom ezt a sportot!

- Hogy ismerkedtél meg ezzel a sporttal?

- Megmondom őszintén, elég új kezdeményezés ez a sportágválasztó. Én annak idején saját magamtól próbáltam meg tájékozódni minden lehetőségről. Voltam kyokushinon, elmentem  kung-fu edzésre, de igazából a shotokan karate tetszett nekem a legjobban.

- Miért, talán a szellemisége miatt?

- A szellemiség, az egész hozzáállás az élethez, hogy nem versenyszerűen űzzük a karatét. Nem arról szól a történet, hogy 30 évesen kilépünk és utána már vége a sportnak. Úgy szokták mondani, hogy amíg az ember menni képes addig karatézni is tud.

- Most mennyit edzel 1-1 héten?

- Most szerencsém van ebből a szempontból, mert edzést is tudok tartani és edzeni is tudok minden nap a héten.

- Hol zajlanak az edzések itt Pakson, és hetente hányszor gyűltök össze?

- Itt Pakson, szerdán és pénteken tudunk edzéseket tartani, a Deák Ferenc Általános Iskola tornatermében 16.00 órától. Az foglalkozások másfél órásak.

- Mennyi idősek a legkisebbek, hány éves korban lehet ezt legkorábban elkezdeni?

- Mi szoktuk mondani, hogy 6 éves kortól ellehet kezdeni, jönnek is 6-7 éves kortól egészen a 40 éves korosztályig.

- Lesz mostanában valamilyen megmérettetés?

- Igen, szeptember 29-én lesz egy Országos Bajnokságunk, Szolnokon. Egy kicsit kiesik a térségből, de mindenkit várunk szeretettel.

- Szorítunk Nektek! Nagyon sok sikert kívánok! Köszönöm szépen!

- Én is köszönöm szépen!


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%