Feil Imre a kajak-kenuról

2011.09.17, 09:14 Szabadidő
A Nagy Sportágválasztón a judo után ismét egy nagyon kemény sportág képviselőjét, Feil Imrét a kajak-kenu sportág egyik rettenetesen jó edzőjét kérdeztük. Imre már gyerek kora óta a kenuval foglalkozik. Sportolóként és edzőként is rettenetesen kemény munkát végez.  

 

Az Atomerőmű Sportegyesület fennállásának kezdete óta működő Kajak-Kenu Szakosztály nagyon sok fiatal számára biztosít sportolási lehetőséget. A kajak-kenu sportot csodálatos környezete, a Duna vadregényes szépsége, a sporttevékenységek változatossága, a versenyzési lehetőség és nem utolsó sorban a szép sporteredmények elérésének lehetősége teszi vonzóvá a paksi gyerekek számára. A múltban elért kiemelkedő sporteredmények (Országos-bajnoki, Világbajnoki, Európa-bajnoki címek, olimpiai helyezések) példaértékként szolgálnak a fiatalok számára. A versenyzés mellett egész évben rengeteg különféle izgalmas programon vehetnek részt a szakosztályunk tagjai (vízitúrák, kirándulások, sí-tábor, stb.). A kajak és kenu oktatása mellett nagy figyelmet fordít az úszástudás megfelelő szintű elsajátítására is a szakosztály szakmai stábja. Aki szereti a változatos sportolást és szereti a kihívásokat azelőtt nyitva áll az ország legszebb és legmodernebb csónakházának kapuja.

 

- Hány évesen lehet elkezdeni ezt a sportágat?

- Hát először is köszönöm az elismerő szavakat. Hát hogy milyen korosztály jöhet először is a csónakházba, igazából mindenki előtt nyitva áll a csónakházunk kapuja, de azt szoktuk mondani, hogy aki rendelkezik stabil úszástudással, az lelátogathat hozzánk kajakozni, kenuzni. De inkább kenuzni.

- Ezt a stabil úszástudást, ezt tesztelitek?

- Így van. A fiatalok számára úszótanfolyamot is indítunk minden évben október elejétől, ahol is képet kapunk egyrészt a srácok úszás tudásáról és innentől kezdve már bátran szállhatnak a hajóba.

- Hogyan zajlik le nálatok egy-egy edzés illetve milyen edzésmódokból tevődik össze?

- Mi rengeteg fajta dolgot csinálunk, így a kajak-kenuzáson belül. Én mindig azt szoktam mondani a fiataloknak, hogy a kajakozás-kenuzás nemcsak a vízen való közlekedésből áll, hanem mi rengeteg kiegészítő sportot is csinálunk a fő tevékenység mellett. Úgy, mint futás, erősítés, labdajátékokat is nagyon szeretik a gyerekek, focizni, kosarazni szoktunk. Aztán egyelőre ennyi jutott az eszembe így hirtelen.

- Hány edzés van egy héten?

- Ez attól függ, hogy ki milyen korosztályban van. A piciknek heti háromszori edzést szoktunk a kollegákkal előírni, azaz javasolni. És ahogy fejlődnek a srácok, ahogy ügyesednek úgy a napi rendszeresség is szóba jöhet.

- Milyen képességeket fejleszt ez a sportág?

- Rettenetesen széleskörűen fejleszti a képességeket a kajak-kenu. Főként a kenu. Úgy a mozgás koordinációt rendkívüli módon, mint az erő és állóképességeket.

- Tehát neked egyértelműen a kenuhoz húz a szíved?

- Igen. Nekem van némi előképzettségem a kenuban és merem mindenkinek meleg szívvel és tiszta szívből ajánlani a kenuzást, mert egy rettenetesen jó dolog. És rettenetesen jó és szép dolgot adott az én életembe.

- Mi a véleményed a női kenuról?

- A női kenu az egy új keletű dolog. Igazából nem olyan régóta, ugye, tavaly vagy tavaly előtt jött be a sportágnak az életébe. Egy két képviselője már van az én csoportomon belül a női kenunak. Nyitottan állunk a dolgokhoz. Egyenlőre még gyerekcipőben áll a dolog. De szeretettel várjuk a fiatal lányokat is a csónakházba kenuzásra.

- Az edzéseken hogyan tudod motiválni a tanítványokat?

- Hát vannak különböző edzői fortélyok a tarsolyomban. Ez mutatkozzék meg ott, amikor a srácokkal találkozom a csónakházban, és akkor ott majd tapasztalják. Ezt így szóban elmondani elég nehéz.

- Köszönöm szépen a beszélgetést.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%