Interjú Suplicz Sándorral

2011.05.26, 14:12 Szabadidő


- Az Atomerőmű Sportegyesületnek több szakosztálya van, pl.: judo, kosárlabda, stb. de a teke nem, mint szakosztály, hanem mint szakcsoport van jelen. Mesélnél kicsit erről, hogy miben különböztök a többi szakosztálytól?

-
Az ASE sportegyesület Szabadidő Szakosztályának tagja vagyunk, mint szakcsoport, de a lehetőségek alapján az Szervezeti és Működési Szabályzatunkban „Teke klub” néven működünk. A szakcsoportunk, szakosztályunk is ugyanúgy éves költségvetéssel rendelkezik, mint az egyesület illetve a többi szakosztály. Mi is részesülünk ezekből az anyagi javakból, amivel a szakosztályvezetővel kölcsönösen és együttértésben gazdálkodunk. A mi szakcsoportunk csak amatőr sportolókból áll, igazolt versenyzővel klubunk nem rendelkezik. A sportág népszerűségét bizonyítja, hogy évről-évre egyre nagyobb létszámú a tagságunk. Az idén 77 fő fizette be a tagdíját, közülük 56-an csak a mi szakcsoportunk tagjai! Bár a teke korhatár nélküli, de 12-14 kortól javasolt a kezdése, utána pedig ki meddig bírja.

- Az Atomerőmű Sportegyesületet 1979-ben alapították meg. Ezalatt az idő alatt sok sikert értünk el. Gondolok itt Kovács Antalra, Kozmann Györgyre, akik Olimpiát nyertek, a kosár csapatra ahol már nyolc aranyérem van. Mit kell tudni a tekéről? Mi az eddigi legjobb eredményetek?

-
Mint említettem, mi amatőr csapat vagyunk, ezért jelenleg ebben a formában is versenyzünk. Háromfajta verseny-versenysorozatról beszélhetünk. Elsőnek említem a városi bajnokságot, ahol két osztályban, kieséses rendszerben rendezzük a versenyeket. Minden  héten vannak a fordulók. Ezt a versenyrendszert mi, a klub néhány tagja szervezi, rendezi illetve a mérkőzéseket vezeti. A bajnokság végén rendezzük a fordulók legjobb eredményeit elérők egyéni versenyeit. Természetesen itt, ezen a versenysorozaton nem beszélhetünk nagy eredményekről, de büszkén mondhatom, hogy így közel 100 embert mozgatunk meg Paksról és környékéről rendszeresen. A másik nagy versenyünk a villamosenergia-ipari verseny, amelyet az idén is ősszel rendeznek meg, most is nagyon készülünk rá. Ezeken a rendezvényeken bizony sohasem vallunk szégyent! Csapataink és egyéni játékosaink közül is többen kimagasló eredményeket és helyezéseket érnek el. A harmadik megmérettetésünk az országos, valamint az azt megelőző megyei amatőr több fordulós bajnokság. Büszkén szeretném mondani, hogy minden évben közülük van dobogós helyezett az országos amatőr versenyen! Hol fiaink, hol lányaink, hol valamelyik csapatunk szerepel kiválóan. Nem szeretnék most neveket említeni, sok jó gurítónk van. Kimagasló eredményeink az országos versenyen : Női csapatunk első helyezése, női egyéniben harmadik és hatodik hely, férfi egyéniben második , harmadik és ötödik hely. Az elért eredmények értékét növeli, hogy ezen a versenyeken „visszavonult” volt igazolt játékosok is szerepelnek. Az indulok létszáma 100fő felett van minden évben.  

 - Előtted Tóth József kezében volt az irányítás. Miben próbáltál meg változtatni, amikor te lettél a szakmai vezető?

-
A szakcsoportunk első irányítója is közülünk került ki, én folytattam a megkezdett munkát. A változást két dologban látom. Az egyik az egyesület által is megkövetelt nagyobb gazdálkodási fegyelem, a másik az előzőekkel is összefüggésben a versenyek szélesebb körben történő szervezése, lebonyolítása és azokon való részvétel. Számunkra sokat jelent, hogy versenyekre járhatunk, találkozhatunk más egyesület tekéseivel és összemérhetjük tudásunkat velük. Ezen kívül foglalkozunk az utánpótlás és fiatalítás kérdésével is. Két osztály is jár az edzéseinkre a testnevelési óra keretében. Szerencsés helyzetben vagyunk, a testnevelő tanárnő a tekecsapatunk tagja.

- A városban a tekézőt sajnos nem úgy ismerik az emberek, mint egy sportlétesítményt, sokkal inkább egy szórakozóhelyet látnak benne. Miért alakult ki ilyen téves kép a paksi emberekben?

-
Én nem így nevezném. Amikor a Tekéző, mint létesítmény megépült, egy mindenki számára elérhető szórakozóhely volt, ahol lehetett pénzért tekézni is, ugyanúgy, mint néhány kulturált német kocsmában, ahol a fiatalok-öregek szívesen múlatták az időt pár korsó sör vagy fröccs társaságában. Itt nem kellett a bábukat állítgatni, mint a pár10 méterre lévő kugli pályán. Itt az automatát kellett megfizetni, nem a bábu állító fiúkat. Aztán jött egy nagy változás. Gazdasági szempontokat is figyelembe véve a tulajdonos más funkciót szánt az építménynek és hogy úgy mondjam, a nagyközönség számára bezárásra került. Ekkor néhány lelkes tekés emberke (akik a maiak magját alkotják) megalakított egy kis csapatot és bizony az automatát nem kevés pénzzel tömve tartották edzéseiket. Szerencsénkre később sok minden változott. A Tekézőt, mint sportlétesítményt is elismerték, és nem csak a konkrét finanszírozása szűnt meg, hanem a pálya és a hozzá tartozó irányítástechnika is felújításra került. Sajnos ez a kétpályás létesítmény nem alkalmas hivatalos versenyek megrendezésére a hiányosságai miatt. Pedig nagy igény lenne a tekézésre, hiszen ezt a sportot fiatalok, öregek, nők, férfiak egyaránt űzhetik akár esik, akár fúj. A városban nem maradna kihasználatlanul egy négypályás tekepálya sem! A városi bajnokságra is sok jelentkezőt kell visszautasítanunk.

- Hogyan kell nálatok elképzelni egy bajnoki szezont? Minden héten vannak fordulók és ezek Pakson vannak megrendezve vagy szoktatok más városba is utazni?

-
A mi amatőr városi bajnokságunk két osztályban 12-12 csapattal, őszi-tavaszi rendszerben zajlik. Hetenként vannak a fordulók az egyes osztályokban. Itt csak csapatok mérkőznek, de természetesen az egyéni eredményeket is nyilvántartjuk. Egy csapatba több fő is nevezhető, de egy fordulóban egyszerre három fő alkot egy csapatot. A versenyek során teli dobásokat és tarolást is kell végezni. A versenyt a hivatalos Teke Versenyszabályzat alapján rendezzük. Ezek a versenyek Pakson a Tekézőben zajlanak. A megyei versenyekre, Dombóvárra, Hőgyészre, Szekszárdra szoktunk utazni, míg az országos amatőr bajnokság Budapesten kerül megrendezésre.

- Ezt a sportot lehet úgy is játszani, hogy nem csapat tagként indulsz, hanem egyénileg?

-
Ez versenyektől függ. Általában mindenhol írnak ki 3-4 fős női illetve férfi csapatnak versenyt, ahol a csapatversenyben gurított eredmény az egyénibe is beszámít. Akiknél nincs meg a csapat létszáma, ott csak egyéni eredmények számítanak. A mi kis csapatunk egy jól összeszokott gárda, a versenyeken nagyon buzdítjuk egymást, így örülni is tudunk egymás sikereinek.

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%