Modern szemlélet a sport rehabilitációban

2011.09.19, 19:04 Szabadidő
Szakmai nap Pakson

 

Minden sportszakembert, sportolót, sportegészségüggyel foglalkozót és érdeklődőt sok szeretettel meghívunk a "Modern szemlélet a sport rehabilitációban" elnevezésű szakmai napra! A sport rehabilitációs tapasztalat és több sport rehabilitációs továbbképzés mutatta szükségét annak, hogy megrendezésre kerüljön ez a szakmai nap. Reméljük, hogy ennek segítségével megvalósul az együttműködés a sportoló, a sportszakember és a sportegészségügy között, és így együtt hatékonyabb lesz a sporttal foglalkozók munkája, ahol a sportoló egy eredményekben gazdagabb és közben egészségesebb életet élhet. Előadásaink főleg az edzések alatti ízületi funkcionális dinamikus stabilitásra, neuromuszkularis reflexes kontroll fejlesztésére és a sérülések megelőzésére, sérülés esetén regenerációjára, rehabilitációjára fektetik a hangsúlyt.


Helyszín: Paks, Polgármesteri Hivatal 
Idő: 2011.09.24. 9-12

Szakmai nap

Modern szemlélet a sport rehabilitációban

 

2011. Szeptember 24.

 

Polgármesteri Hivatal Paks, Nagyterem

Tervezett program:

 

 

09.00h-09.05h  Agócs-Péter Csilla gyógytornász

Köszöntő

 

09.05h-09.30h Tyukos Anett gyógytornász

A proprioceptív tréning fontossága és a funkcionális elasztikus taping alkalmazása a sportban

09.30h-10.00h Dr. Szabó István, PhD, Med.Habil. Egységvezető Főorvos

Leggyakoribb vállsérülések és ellátásuk

10.00h-10.30h Dr. Szabó István PhD. Med.Habil. Egységvezető Főorvos

A Teljes Test Hidegterápia lehetőségei a sportban

10.30h-10.45h Kávészünet

 

 

10.45h-11.15h Lampertné Nepp Brigitta gyógytornász

Sport kontra derékfájás

11.15h-11.45h Dr. Váncsodi József PhD. Klinikai orvos

Hyalinporc: erő és alázat, avagy a modern porcpótlás lehetőségei és korlátai

11.45h-   Megbeszélés, kérdések

 

 

 

Részletes program:

 

 

 

  1. A proprioceptív tréning fontossága és a funkcionális elasztikus taping alkalmazása a sportban

Tyukos Anett dipl. gyógytornász,

Schroth-, Mckenzie  terapeuta, Pilates oktató

Paks ScoliMed mozgásszervi rendelő

A teljesítmény – és a tömegsport fejlődésével együtt vált a sérülés megelőzésére és kezelésére használt bandázsolás ismertté. A különböző színű funkcionális elasztikus taping ( ragasztás ) nem csak a fájdalmas pontok csökkentésére képes, hanem a neuro-muscularis ( ideg-izom közti ) választ is kiváltanak a bőrre ragasztva. Ezzel együtt alkalmazható a rehabilitáció során elengedhetetlen proprioceptív tréning, melynek során különböző eszközök felhasználásával törekszünk az izmok statikus erősítésére, mellyel védjük az izmokat a ráható passzív erőktől, biztosítjuk az izületek helyzetének és az izmok hosszának állandóságát egy-egy meghatározott testhelyzetben. Az izmok és az inak számára védelmet biztosítunk a sérülésekkel szemben.

  1. Leggyakoribb vállsérülések és ellátásuk

Dr. Szabó István, PhD, Med.Habil.
Ortopédiai és sportegészségügyi szakorvos
Aktív Mozgásszervi Sebészeti Osztály
Orthopaediai Egységvezető Főorvos

Kaposi Mór Oktató Kórház

 

A vállízületet érintő sérülés megfelelő, komplex kezelése, kezelésének lépései és felépítése nehéz feladat elé állítja a szakembereket. A vállat minden sportsérülés esetén komplexnek kell tekinteni és kezelni. A vállmozgások optimális nagyságához valamennyi váll –váll körüli ízület, izom, szalagok és egyéb képletek épsége elengedhetetlen. Ha bármely alkotóelem szintjén funkciókiesés, sérülés lép fel, akkor a váll mozgásaiban is korlátozások jelentkeznek, ezáltal a sportoló nem tudja a maximumot nyújtani. A sérülést a lehető leghamarabb pontosan diagnosztizálni kell és a megfelelő operatív vagy konzervatív terápiát el kell kezdeni.

 

 

 

 

 

 

  1. A Teljes Test Hidegterápia lehetőségei a sportban

Dr. Szabó István, PhD, Med.Habil.
Ortopédiai és sportegészségügyi szakorvos
Aktív Mozgásszervi Sebészeti Osztály
Orthopaediai Egységvezető Főorvos

Kaposi Mór Oktató Kórház

 

A Teljes Test Hidegterápiát (T.T.H.) már 80-as évek óta, leginkább Észak-Európában és Oroszországban használják. A 2-3 perces kezelés alatt a páciens vállmagasságig -130°C és -160°C hőmérséklet közötti kriogén gázban hűtjük. A test ezen extrém mértékű hűtése védekező élettani reakciókat vált ki, amely javítja az élettani folyamatokat, helyreállítja a szervezet természetes egyensúlyát, stimulálja az anyagcsere folyamatokat, a szervkeringést és az immunrendszert. Ezek következményeként csökkenti a fájdalmat, duzzanatot, gyulladást és a túlzott izomtónust. A Teljes Test Hidegterápia kivitelezésének egyik leghatékonyabb módszere az egyéni kezelés a „Fagyszaunában”.

A Hidegterápia lehetőségei a sportolók esetében

1. Acut sportsérülések kezelése, mint az izomzúzódás (contusio), intramuscularis haematomák, ízületi rándulások (distorsio) és a szalagsérülések első stádiuma.

2. A túlterheléses krónikus sportsérülések, mint az entesopathia, tendinopathia (ínprobléma), osteochondrosis, kezdődő rotátorköpeny pathológiák, a tibia chronicus periostitis (shin splints), térdkalács pathológiák.

3. Ízületi rekonstrukciós műtétek és ín-izom-szalag-csont műtétek utáni kiegészítő kezelés. Tanulmányok történtek keresztszalag pótlás, illetve térdprotézis beültetés utáni rehabilitációval kapcsolatban, amelyek igazolták a gyorsabb fájdalomcsökkenést, könnyebb és gyorsabb rehabilitációt, csökkent műtét utáni duzzanatot „Fagyszauna” használatával.

4. Bajnokságra való felkészülés és intenzív edzések során kialakuló krónikus sportsérülések megelőzésére, illetve a biológiai regeneráció gyorsítására. A verseny után közvetlenül is alkalmazható az esemény utáni DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) szignifikáns csökkentésére.

5. Edzésprogram intenzitása fokozása a regenerációs idő, tejsav felszaporodás csökkentésével.

6. A pszichés állapot javításában hatalmas sikereket értek el, főleg a megterhelő felkészülési szakaszban, illetve a sikertelen verseny utáni újrakezdésben. („Burn out” elkerülése!).

Az előadás során bemutatásra kerül Teljes Test Hidegterápia alapjai, illetve sportolók esetében elérhető lehetőségek, hatások.

 

 

 

 

  1. Sport kontra derékfájás

Lampertné Nepp Brigitta

DSGM szakgyógytornász, McKenzie terapeuta

Paks-Dunaújváros ScoliMed mozgásszervi rendelő

 

Megfelelő kondíció és a rendszeres testmozgás sem mentesíti minden esetben az élsportolókat a deréktáji fájdalmaktól. Az ágyéki gerinc fájdalmait okozhatja a hónapokon/éveken át fennálló helytelen testtartás, a hibásan rögzült testmozgások, a feszültségekkel teli stresszes élet, bizonyos élsportokban jelentkező egyoldali terhelés és a csökkent mozgástartomány. A derék fájdalmak hatékony és gyors kezelése azon múlik, hogy a megfelelő terápiás módszert sikerül-e kiválasztani. A sikeres terápia összeállításához szükség van a szakorvos, a gyógytornász, a masszőr és a szakedző kooperációjára. A gyógytornászoknak több fizioterápiás módszer közül kell a megfelelőt kiválasztani. Előadásomban a derékfájdalom kialakulását, következményeit, konzervatív kezelését, bizonyos fizioterápiás módszereket részletezem

 

 

  1. Hyalinporc: erő és alázat, avagy a modern porcpótlás lehetőségei és korlátai

Dr. Váncsodi József Klinikai orvos,

PTE-ÁOK Mozgásszervi Sebészeti Intézet Ortopédiai Klinikai Tanszék

 

A hyalinporc (üvegporc) elnevezés a görög eredetű hyalos szóból származik, mely üveget jelent, és utal a hyalinporc átlátszó alapállományára és külső megjelenésére. Ez a porctípus jobbára összenyomási terhelésnek kitett területeken fordul elő, főként ízületi porcfelszínek képzésében vesz részt vagy a légcső és a hörgők porcaiként van jelen.

A szövet sajátja, hogy ereket nem tartalmaz, így a benne élő sejtek alacsonyan oxigenizált, bradytrop anyagcseréjűek, amely állapot nem kedvez az esetlegesen előforduló porcsérülések regenerációjának.

A versenyportok – különös tekintettel a kontaktsportokra – gyakori forrásai porcsérüléseknek, elsősorban a könyök-, csukló-, csípős- és térdízületekben. Mivel a porc regenerációs potenciálja alacsony ill. a gyógyszerek ízületbe jutása korlátozott a modern ortopéd sebészet több ízületi felszínpótló sebészi eljárást is kidolgozott, úgymint a microfractura technika, az autholog chondrocita implantatio (ACI) első- és második generációs technikája, a magyar gyökerekkel bíró mozaikplasztika, vagy a processzált porc allografttal történő felszínpótló eljárást, amely a Pécsi Ortopéd Klinika szabadalma.

Az alkalmazott felszínpótló eljárás függ a sérülés természetétől, a páciens korától és együttműködő képességétől. Sportolók esetében a magas compliance okán kifejezetten jó hatásfokkal pótolható a sérült porcszövet.

A technika, XXI. században tapasztalható felgyorsult, robbanásszerű fejlődés a porcpótlások terén is új, áttörő eredményeket hozott, ill. hozhat, amelyek tovább fokozzák e fontos, ámde felemás szövet gyógyításának hatásfokát.

 

 

 

 

 

 

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

 

Szervező:

ScoliMed mozgásszervi rendelő

H-7030, Paks, Tolnai út.14.

web.: www.scolimed.com

email: csilla.peter@gmail.com

tel.:+36 20 3307 008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%