Varjú Gábor a vitorlázásról

2011.09.29, 18:54 Szabadidő
Varjú Gábort az Atomerőmű SE vitorlaszakosztály egyik vezetőjét kérdeztem a Sportágválasztón a vitorlázásról. Gábor már gyerek kora óta szerelmes ebbe a sportba és minden szabadidejében a hullámokat szeli, vagy a gyerekekkel próbálja megszeretetni ezt a csodálatos sportot.

 

A rendszeres testedzés, sportolás a vitorlázás lehetőségének szervezett formában történő biztosítása. A sportág mindhárom ágának, a versenyvitorlázás, a túravitorlázás és kedvtelési célú szabadidő vitorlázás szervezett formában történő művelése, népszerűsítése. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Atomerőmű Sportegyesület és a Szakcsoport méltó képviselete a Villamosenergia-ipari Vitorlás Találkozókon és az egyéb versenyeken.
Jelenleg mintegy 300 fő részére biztosít az egyesület lehetőséget a rendszeres sportoláshoz a vitorlázás szerelmeseinek. Az egyesület tevékenységének népszerűsége folyamatosan bővül. A Szakcsoport eszközparkja ennek megfelelően az utóbbi években nagyarányú fejlődésen ment keresztül, üzemeltetésünkben van 16 db nagyhajó, melyek átlag életkora a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően 5 évre tehető, 10 db versenykalóz, 6 db túrakalóz, 3 db motoros, melyek a Koloska Marina kikötőben állnak a tagok részére. A túrázás elősegítésére a hajókhoz a BH Zrt. túraháromszög biztosított.
A Pakstól 25 km-re található Fadd-Dombori Pihenőtelep, a Dunai holtág ad otthont, immár 20 éve, az egyesület legifjabb nemzedékének.  Az utánpótlás neveléséhez az egyesület itt üzemelteti optimist, laser, sikló, kadett hajóparkját és nem utolsó sorban a jolle 15 típusú zászlóshajót, és itt tartja edzéseit heti rendszerességgel.
A Domboriban elvégzett folyamatos edzésmunkának köszönhetően 2009-től már olimpiai hajóosztályban is indul ASE versenyző. Minden év júniusában korosztályos gyerektáborokat szervezünk a kisebbeknek Domboriban, aki néhány év után Balatonfüreden folytathatják a felkészülést a versenyzői tapasztalat, ill. a vitorlás kishajó vezetői engedély megszerezése érdekében.

 

- Varjú Gábor az Atomerőmű Sportegyesület vitorla szakosztályvezetőjét kérdezem, hogy mióta foglalkozik ezzel a sportággal?

- Én 8 éves koromban ismerkedtem meg a sporttal, négy évig csak edzésekre jártunk és táborokba, immár 13 éve versenyzem. Most már én is olimpiai osztályú hajóban vagyok, közel 3 éve foglalkozom a gyerekekkel, Stadler Csabi vezetése mellett.

- Mit jelent az, hogy olimpiai sportágban itt nálatok?

- Olimpiai hajóosztályban. Nem minden hajóosztály olimpiai, amit most láttok az optimiszta, ő még nem olimpiai osztályú hajó.

- Mennyire lehet veszélyes ez a sportág?

- Mint minden sport, ez is veszélyes, főleg a környezetre. A víz, a természet, de a gyerekek megtanulják, tisztelni, akkor nincsen probléma.

- Mi a visszajelzés? Mennyi kisgyerek választotta ezt a sportágat tavaly, illetve a tavalyelőtti sportágválasztó után?

- Hatalmas fejlődés van nálunk, mert tavalyelőtt 300 fiatal jelentkezett, tavaly meg 800. Idén remélem 1200 felett sikerül teljesítenünk.

- Köszönöm szépen!

- Én köszönöm!


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%